Zemědělství ve středních Čechách utrpělo škodu 267 milionů korun

Zemědělství ve středních Čechách utrpělo povodněmi škodu 267 milionů korun. Kvůli poškozeným rybníkům bude letos a příští rok málo ryb. ČTK to dnes sdělila Markéta Vítková z krajského úřadu.  

Škody na rybnících zatím nebyly vyčísleny. Záplavy poškodily rybníky především tím, že odnesly rybí plůdky, a předpokládá se, že letos a v příštím roce jich bude ve Středočeském kraji nedostatek. Několik desítek tisíc kilogramů ryb uhynulo a podle odborníků jde o drastické poškození chovů.
 
"Celkové škody se sečtou až po úplném opadnutí vody. Zatím také nelze vyčíslit škody způsobené spodními vodami. Navíc další peníze bude nutné vynaložit na uvedení polí do původního stavu," uvedl náměstek hejtmana Marek Semerád. Zaplaveno bylo v kraji 9786 hektarů, z toho 6665 hektarů polí a 3121 hektarů trvalých travních porostů.  
 
Nejcitelněji voda zasáhla právě rybáře a značně se poškodily úrodné plochy středočeského Polabí, což se promítne i do zelinářské produkce. Škody hlásí některé chmelnice a vinařské oblasti.
 
Odhadované škody, které způsobily letošní povodně v resortu ministerstva zemědělství, činí více než 3,5 miliardy korun. Největší škody způsobila voda na vodohospodářském majetku.
 
Záplavy ve středních Čechách postihly 209 obcí. Celkově muselo být evakuováno 8324 lidí, z toho 1371 se jich stále nemůže vrátit do svých domovů.
 
zdroj: ČTK