Na co slyší zaměstnanci? Bonusy jsou fajn, ale dobrý plat táhne nejvíce

Odborníci na lidské zdroje, kteří se dnes sešli u příležitosti největšího veletrhu práce v ČR Profesia days, se shodují v tom, že nábor a péče o zaměstnance v České republice v současné době vyžadují velmi aktivní a kreativní přístup ze strany HR; také že stále roste tlak na zvyšování mezd.

V době téměř nulové nezaměstnanosti je velmi složité najít kvalitní uchazeče o práci a lehké není ani zaměstnance udržet. Jednou z novinek prezentovaných u příležitosti veletrhu proto je i nový průzkum reálné situace v odměňování v českých firmách připravený platebním portálem Platy.cz. Z něj vyplývá, že lidé jsou stále více citliví na férovost v odměňování a dobrá mzda je kromě možnosti osobního růstu tím, na co slyší nejvíce.

Výzvou, se kterou se trh práce bude muset v následujícím období vyrovnat, je digitalizace ekonomiky. Průmysl 4.0 s sebou nese výraznou změnu struktury trhu práce. Nejde jen o nahrazení lidské práce stroji, i když to samo o sobě bude revoluční, především proto, že na rozdíl od předcházející průmyslové revoluce nepůjde jen o práci manuální. V oblasti práce s lidmi to přináší výrazné změny – občas už se vedle průmyslu 4.0 zmiňuje i Společnost 4.0 a HR 4.0. Jedním z témat, která se řeší v rámci odborné sekce veletrhu HR days jsou proto otázky, jaké změny HR obor v této souvislosti čekají: jaké nové pracovní pozice vzniknou, kolik lidí nahradí moderní technologie a jaký je současný stav Průmyslu 4.0 v České republice.

„Veletrh Profesia days už dávno není jen možností napřímo jednat se zástupci předních zaměstnavatelů a najít si novou práci,” říká Michal Novák z Profesia.cz, která veletrh pořádá. „Návštěvníci sem přicházejí hledat inspiraci pro další směřování své kariéry i osobnostního rozvoje, zjistit, jak si stojí na trhu práce. A HR profesionálové z celé republiky se zde každoročně scházejí, aby prodiskutovali aktuální otázky trhu práce.”

Veletrhy Profesia days a HR days probíhají pod záštitou Ministerstva práce a sociálních věcí a hlavního města Prahy.