Domácí opravy pohodlně a snadno

Prasklý sifon, ulomené ouško oblíbeného hrnečku, přetržený kabel u myši, odlepené hrany nábytku… začíná se i u vás doma prodlužovat seznam věcí, které nutně potřebují spravit? V době, kdy jsou hobbymarkety pro běžného zákazníka zavřené a pohyb omezený, je téměř nemožné dočkat se rychlé opravy. Nemusíte ale hned objednávat nové zboží, drtivou většinu oprav zvládnete doma sami. Pomocníkem vám může být užitečný multitool do dlaně z dílny české společnosti 3Dsimo.

Poškozená a rozbitá věc často jde opravit a není nutné ji hned vyhazovat a zatěžovat životní prostředí. Koneckonců ke snadné opravitelnosti se zavazuje i stále více výrobců a iniciativ proti plýtvání. Rostoucí zájem o možnost domácích oprav potvrzuje i David Paškevič, který stojí za vynálezem unikátního multitoolu Multipro. „Stále více lidí se snaží věci automaticky nenahrazovat novými, když je lze opravit – ať už je důvod ekologický nebo finanční. Pro ně a pro všechny kutily je určený náš multitool do dlaně, který umí pájet, kreslit, vrtat, šroubovat, řezat či vypalovat a se kterým zvládne jednoduché domácí opravy i laik.“

Do čeho se můžete doma směle pustit bez odborníka?

Plastové součástky a nábytek

Plast je „vděčný“ materiál, který se v domácnosti objevuje často, ale je náchylný na praskání a zlomení. Ulomenou nožičku plastové stoličky, rozbitý koš na prádlo nebo naštípnuté držadlo kuchyňského náčiní ale můžete snadno opravit. Odštípnuté chybějící plastové části jednoduše domalujte pomocí 3D kreslicího nástavce ABS materiálem. Nakreslenou část poté svařte pomocí pájecího nástavce, jehož rozžhavený hrot spojí obě plastové části dohromady. Ve chvíli, kdy jsou plasty protavené, uhlaďte dokreslenou část. Spoj se zpevní a opravená věc vám bude ještě dlouho sloužit. 

Obdobně můžete postupovat také při opravě plastových trubek nebo sifonu, který má tendenci praskat a je třeba ho opravit obratem. Se začátkem jarní sezony můžete pomocí multitoolu opravit také prasklé plastové květináče a poškozený zahradní nábytek, který trpí výkyvy teplot a zimními mrazy a za normálních okolností by skončil v plastovém odpadu.

Rohy, panty i lišty

Vedete nekonečný boj s odchlipujícími se lištami v kuchyni nebo na rozích nábytku? Obyčejné lepidlo na ně většinou nestačí a lišty se vlivem vyšší teploty za pár dní opět uvolní. Připevněte je zpět jednoduchým pájením, které funguje lépe než standardní lepení, a především vydrží mnohem déle. S multitoolem elegantně vyřešíte i rozviklané panty u skříněk a polorozpadlá dvířka čekající na opravu. Stačí přehodit nástavec a pant přešroubovat, případně převrtat na novou dírku. Výhodou multitoolu je především jeho univerzálnost – padne do větší i menší ruky a nástavce jdou přehazovat rychle a jednoduše, takže opravu zvládne každý.

Kabely, vypínače i hračky

Do oprav složitější elektroniky by se laik pouštět neměl, jednodušší věci ale zvládnete spravit i doma. Pájením můžete „zachránit“ třeba narušený kabel od počítačové myši nebo vysílačky v autě, připevníte ale i odštípnuté rohy od vypínačů, upadlé nožičky na spotřebičích nebo spojíte naprasklé nástavce, o které by se někdo mohl zranit. Pájením můžete zachránit i plastové hračky pro větší děti, poškozené v zápalu hry. S multitoolem tak jednoduše prodloužíte životnost řadě věcí, které by za normálních okolností letěly do koše nebo do sběrného dvora.