Vodní plochy ve Středočeském kraji nabízejí i motorové gondoly

Na přehradách a jezerech ve středních Čechách najdou návštěvníci kromě tradičních vodních sportů a půjčoven lodí a šlapadel také speciální motorové gondoly. Ty nabízí jejich konstruktér na první pláži od přehrady Slapy, v pískovně u Mlékojed nedaleko Prahy jsou zase oblíbené adrenalinové vodní sporty.

Zastřešenou motorovou gondolu pro šest osob je možné zapůjčit za 300 korun na hodinu v Autokempu Nová Rabyně na Slapech. "Je to gondola podobná té benátské, má plechové špičky nahoru, kulatou střechu a je to na motor. Sám jsem ji vymyslel a postavil," řekl ČTK provozovatel kempu Pavel Vlasák.
 
Dohromady vlastní osm těchto gondol a je o ně prý stále velký zájem. Voda je podle něj čistá, vhodná ke koupání. Proti případným nečistotám z Orlíka nainstalovali pod vodu bariéry. Na několika místech přehrady je pestrá nabídka vodních sportů včetně jachtaření, vodního lyžování nebo windsurfingu. K nejvíce využívaným místům na Slapech patří Stará Živohošť, která nabízí veřejné tábořiště.
 
V pískovně Mlékojedy nedaleko Prahy je oblíbený například paddleboarding. "To je sport, kde jste na velkém prkně, máte pádlo a jezdíte po jezeře. Je to relativně oblíbené, postupně se to dostává do povědomí lidí," řekl ČTK pracovník z Free-d-Baru v pískovně. Návštěvníci tam mohou vyzkoušet také horolezeckou stěnu a letos opět chtějí nabízet wakeboarding, tedy jízdu na surfu, který je tažen motorovým člunem. Na své si přijdou i milovníci živé hudby pod širým nebem.
 
Na jezeře Poděbrady návštěvníci najdou několik pláží. Hlavní pláž nabízí tři restaurace, dvě hřiště a půjčovnou lodí a šlapadel. Vypůjčení lodě na jednu hodinu vyjde na 50 korun, šlapadlo je za 100 korun na hodinu. Za lehátko a slunečník se platí dohromady 80 korun na celý den. Vstupné je 40 korun na den, pro děti a důchodce 20 korun. Rodinné vstupné vyjde na 50 korun na jeden den.
 
Mezi další oblíbené vodní plochy v kraji patří například Probošťská jezera u Brandýse nad Labem, vodní nádrž Orlík nebo jezero Lhota nedaleko Mělníka.
 
zdroj: ČTK