V Rakovníku otevřeli opravené sídliště, obnova dalšího se blíží

V Rakovníku slavnostně otevřeli prostranství mezi panelovými domy v ulicích Palackého a Československých legií, které prošlo revitalizací za 7,6 milionu korun. Město z nevyužívané plochy, kde dříve byl výměník, vybudovalo odpočinkovou zónu pro děti i dospělé, parkovací místa a hřiště na pétanque. Letos bude město v opravách sídlišť pokračovat v okolí Klicperovy ulice. Radní vybrali společnost, která revitalizaci za téměř 12 milionů korun provede. ČTK to řekl starosta Zdeněk Nejdl (ODS).  

O přeměně prostoru se ve městě mluvilo od roku 2006. Lidé se v následujících letech snažili městu navrhnout několik řešení. K dohodě o přeměně nevyužívaného prostoru nakonec město s obyvateli dospělo až předloni na podzim. Práce na obnově prostoru trvaly devět měsíců.
 
Celému prostoru dominuje hrací prvek ve tvaru pirátské lodi s prolézačkami pro nejmenší. Dospělí mohou využívat třeba posilovací prvky určené i pro seniory. Obnoveny byly také cesty, lavičky, odpadkové koše a veřejné osvětlení.
 
Většině lidí oslovených ČTK se upravené prostory uprostřed sídliště nedaleko Husova náměstí líbily. Našli se mezi nimi i kritici, podle kterých je prostor až příliš zaměřený na nejmenší. "Nikdy se nezavděčíte všem a byli jsme i terčem kritiky, protože ne každému se líbí, jak to tady vypadá, a měl trochu jinou představu," podotkl Nejdl.
 
Nadcházející úpravy sídliště v okolí nedaleké Klicperovy ulice se uskuteční na ploše 17.200 metrů čtverečních. Podle Nejdla budou zaměřeny tak, aby je mohly využívat větší děti, pro které tam vznikne třeba multifunkční hřiště pro míčové hry. Počítá se i s vytvořením nových parkovacích míst, obnovou zeleně a dalšími prolézačkami pro děti. Práce začnou letos a skončí příští rok. Na úpravy obou zmíněných sídlišť město získalo dotace od ministerstva pro místní rozvoj.
 
zdroj: ČTK