Středočeský kraj rozdělil 78 milionů Kč obcím, jež zaplavila voda

Středočeský kraj dnes rozdělil dalších 78 milionů Kč ze státních dotací obcím, které v červnu postihly povodně. Do krajského zařízení půjde 16 milionů korun. Návrh dnes schválili krajští zastupitelé. Stát Středočeskému kraji uvolnil 220 milionů korun, 50 milionů Kč už kraj rozdělil.

"Zbývajících více než 70 milionů korun bychom rádi po dohodě s ministerstvem financí použili na pomoc malým obcím, které budou muset například spolufinancovat opravy místních komunikací," řekl novinářům hejtman Josef Řihák (ČSSD).
 
Z peněz od vlády kraj vyplácí zálohy podle výše nahlášených škod. Obce, jež žádaly o půl milionu a méně, dostanou celou sumu, ostatní jen část.
 
Kraj také poskytl každé z 213 obcí po 160.000 Kč z fondu hejtmana, který je součástí krajského rozpočtu. Zbytek z vyčleněné částky 43 milionů z krajského rozpočtu mají obdržet hasiči. Šest z 213 obcí finanční dar do fondu vrátilo s tím, že nebyly zaplaveny. Podle opozičních občanských demokratů by kraj mohl obcím přispět více. Zastupitel za ODS Tomáš Havlíček kritizoval fakt, že peníze dostaly i obce, které je nepotřebovaly.
 
Starosta obce Ondřejov u Prahy Martin Macháček navrhl, že by částku 160.000 korun, kterou oni nepotřebují, daroval obci Hvězdonice na Benešovsku, která se na seznam na pomoc z fondu hejtmana nedostala. Není však jasné, zda je to legislativně možné.
 
Povodně podle hejtmana v regionu napáchaly škodu zhruba 3,5 miliardy korun. Jenom na krajském majetku byla vyčíslena na 1,6 miliardy, nejvíce velká voda poničila silnice a mosty. Povodeň napáchala škody ve více než třech stovkách středočeských obcí. Byla mimo jiné znečištěna voda a půda. Riziko infekčních onemocnění trvá ještě nějakou dobu po skončení záplav. Závisí to mimo jiné na inkubační době infekcí a na tom, nakolik se rozšíří přenašeči nákaz, jako jsou komáři či hlodavci.
 
zdroj: ČTK