Stavba přístavišť na středním Labi se odkládá

Stavba nového plovoucího přístaviště, které mělo do dvou let vzniknout v Poděbradech a v dalších městech na středním Labi, se odkládá. Ředitelství vodních cest, které mělo stavby s přispěním evropských fondů realizovat, je v likvidaci. ČTK to dnes řekl starosta Poděbrad Ladislav Langr (Volba pro Poděbrady).

Poděbrady se připojily k memorandu o spolupráci s dalšími městy na Labi, která takto chtějí přilákat více turistů po vzoru Baťova kanálu na Moravě. Veškeré vodní stavby mělo financovat Ředitelství vodních cest, jednotlivá města měla na starost základní infrastrukturu mimo řeku a následnou péči o všechny objekty. "To, co se nyní mělo projektovat, se neprojektuje, protože to nemá kdo zadávat. V tuto chvíli má Ředitelství vodních cest svázané ruce. Věří ale, že se na tom bude nadále pracovat," řekl Langr. Zahájení stavby se tak podle něj zpozdí minimálně o půl až tři čtvrtě roku.
 
Zrušení Ředitelství vodních cest je jedním z úsporných opatření v dopravním resortu spolu se slučováním dalších úřadů (například Drážního úřadu a Státní plavební správy), které lednu schválila vláda. Agenda ředitelství, která spočívá především v zajištění výstavby vodních děl na splavných řekách, má postupně přejít na ministerstvo dopravy. Zrušením ředitelství se má podle vládního materiálu ušetřit pět milionů korun přímo a další dva miliony ve střednědobé perspektivě.
 
Nové poděbradské přístaviště mělo sloužit především pro výletní lodě. Byla vytipována místa pro plovoucí přístaviště v první etapě a vybudování marínového bazénu ve druhé etapě. Do roku 2015 se mělo vybudovat na Labi osm velkých přístavišť s kapacitou až 500 osobních plavidel. Lodě by tak měly potřebné zázemí v pravidelných úsecích od Neratovic po Kolín, kde má být i lodní čerpací stanice. Nové přístaviště se plánuje také například v Kolíně, Nymburku, Lysé nad Labem, Neratovicích nebo v Brandýse nad Labem.
 
zdroj: ČTK