Povodně ve středních Čechách způsobily škodu za 3,4 miliardy Kč

Povodně ve Středočeském kraji způsobily škodu přibližně za 3,4 miliardy korun. V částce nejsou zahrnuty poškozené komunikace a silnice v majetku kraje. Kraj už získal od státu dotaci 50 milionů korun na likvidaci povodňových škod a požádal vládu o další pomoc ve výši 100 milionů korun. ČTK o tom po dnešním jednání krizového štábu informovala mluvčí Středočeského kraje Nicole Mertinová.

Povodeň ve středních Čechách poškodila veřejný a soukromý majetek ve 213 obcích. Výše povodňových škod na krajském majetku je přibližně 355 milionů korun. Podle středočeského hejtmana Josefa Řiháka (ČSSD) už kraj dostal od státu dotaci 50 milionů korun. "Tyto peníze jsou určeny na prvotní náklady na likvidaci povodňových škod. O jejich rozdělení bude ve čtvrtek jednat rada kraje, o tom, kolik peněz a kam půjde, rozhodnou krajští zastupitelé v pondělí 24. června," řekl Řihák. Kraj požádal vládu o další pomoc ve výši 100 milionů korun.
 
Podle hydrometeorologů jsou hladiny řek v celém kraji pod prvním stupněm povodňové aktivity. Přehrady na Vltavské kaskádě se postupně vracejí do normálního letního režimu. Na letní stav jsou naplněny přehrady Kamýk a Slapy, pokračuje napouštění přehrady Orlík. Hydrologická situace na území kraje je pro nejbližší dny příznivá. Na vltavské vodní cestě stále platí zákaz plavby. Správci toků postupně bagrují zanesené úseky a opravují plavební zařízení.
 
Zlepšuje se také situace v silniční dopravě. Stále zůstává uzavřeno 36 silnic, na 137 komunikacích je provoz částečně omezen. Krajská veterinární stanice Středočeského kraje zajistila likvidaci asi 6,3 tuny uhynulých ryb a 600 kilogramů masa. Povodní stále zůstává zasaženo 11 veřejných vodovodů. Krajská hygienická stanice pokračuje v odběrech a vyšetření vody ze zatopených a vyčištěných studní. Dodávka elektrické energie zůstává omezena ve třech obcích, většinou v chatových osadách a zahrádkářských koloniích.
 
zdroj: ČTK